Kennisdelendag 2011

Zaterdag 2 april 2011 prachtig informatieve dag

1) Remmen

De ochtend begon met een presentatie van Ton over alle aspecten van trommelremmen. Het volgende voorbeeld kwam bijvoorbeeld ter sprake: slag uit het wiel halen door spaken aan te draaien. Gevolg kan zijn dat de remtrommel niet exact rond meer is. Natuurlijk gebeurt dit alleen met trommels waar de spaken in de rand van de trommel verankerd zitten.
Zo kwamen nog tal van voorbeelden ter sprake en werden veel vragen van de volle zaal beantwoord.
De presentator gaf aan dat er nog een uitgetikt verslag van verschijnt voor het documentatiecentrum. Mogelijk zullen binnenkort ook delen daarvan in dit verslag terecht komen. 

2) Elektriciteit en demo magneetontsteking

De rest van de ochtend en een deel van de middag zal weer in het teken staan van elektriciteit. Omdat de meeste mensen hun eigen universeelmeter hadden meegebracht, kon er ook erg praktisch gewerkt worden.  Er is afwisselend gewerkt in de praktijk (met 8 sets materiaal) en stukken theorie.
Het grootste deel van de behandelde stof is besproken in de bijgevoegde presentatie.
Grappig is dat enkele mensen een universeelmeter hadden meegebracht met een bijna lege batterij en bij één universeelmeter werkte de stroommeting (ampère-stand) niet. Zekering kapot. Met enkele tientallen meters waren we daar natuurlijk snel achter. 

Wim had een spectaculaire presentatie van een magneetontsteking. Op een gegeven moment had hij ook de TL-buis nog aan de praat. Erg leerzaam. De vraag wat het verschil is tussen een twee-en een viertaktmagneet, is de dag na 1 april weer serieus te nemen. Het antwoord is NIET: een tweetaktmagneet levert tweetaktvonken en een viertaktmagneet levert viertaktvonken. De tekeningen bij de presentatie geven daar wat meer duidelijkheid over. 

3) Harden (van staal) 

Henk presenteerde tenslotte een sterk verhaal over het harden van staal. Van zijn hand  ook deze samenvatting op papier. Er kwam zoveel informatie over tafel, de details kan uw reporter ook niet letterlijk herhalen. In ieder geval werd duidelijk dat het verkleuren van het staal een indicatie is van de temperatuur van het staal, in een bijgevoegd kaartje "Gloei en aanloop- of ontlaatkleuren" is het kleurverloop weergegeven. De kleuren in het kaartje komen niet zo best uit trouwens.

  • Jaarrit Dieden 2010 02
  • Jaarrit Dieden 2010 03
  • Jaarrit Dieden 2010 04
  • Jaarrit Dieden 2010 05
  • Jaarrit Dieden 2010 06
  • Jaarrit Dieden 2010 07
  • Jaarrit Dieden 2010 08
  • Jaarrit Dieden 2010 09
  • Jaarrit Dieden 2010 10
  • Jaarrit Dieden 2010 11
De volgende keer lekker zelf komen kijken. Een prachtige dag in een prachtige omgeving met super weersomstandigheden.

Rien en Anne, bedankt voor de gastvrijheid.

 

Aandacht voor...

Mijn CFM

Dit gedeelte van de site bevat informatie voor betalende leden.

Inloggegevens vergeten? Klik op "Inloggen" om uw inlognaam of wachtwoord te weten te komen. De inlognaam is uw lidnummer: bijvoorbeeld 201401-01