Deprecated: htmlspecialchars(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/clubfran/public_html/modules/mod_search/mod_search.php on line 44

Technische informatie

De club Franse Motoren heeft de grootste hoeveelheid eenvoudig toegankelijke documenten op het gebied van Franse motorfietsen in Nederland. Het documentatie centrum(DC) van de CFM heeft het grootste analoge archief in Nederland op het gebied van klassieke Franse motoren. 
Liefhebbers die beginnen met de restauratie van hun eerste project hebben vaak een wat te hoge verwachting van de informatie die uit die tijd beschikbaar is. Er werd slecht gedocumenteerd in Frankrijk als het gaat om technische details. Vaak is dan een combinatie van plaatjes en tekst noodzakelijk om bijvoorbeeld tot het juiste type, jaartal en kleur te komen. Wat betreft technische informatie over toleranties e.d. is vaak bar weinig te vinden. Clubleden met ervaring (binnen de club) kunnen met deze informatie van grote waarde zijn.

 

Gratis? Snel? Makkelijk?

Gratis, maar het Documentatiecentrum is natuurlijk alleen toegankelijk voor leden. Het archief wordt natuurlijk beheerd door vrijwilligers. Een enkele keer kan de beheerder zelf voor u iets opzoeken en een afspraak maken hoe de informatie naar u toe komt. Niet-leden hebben geen toegang tot het DC en krijgen ook geen informatie toegezonden. Op deze regel zijn wel wat uitzonderingen, zeker als het gaat om voor de beheerders eenvoudig te vinden en te verstrekken informatie (telefonisch of per mail).

Maar vaak zult u zelf aan het werk moeten. De informatie komt niet makkelijk en snel naar u toe. U zal u moeten melden bij het CFM-Documentatiecentrum. Na een afspraak en een korte instructie kunt u zelf aan het werk. In het internettijdperk is dit dus net zo'n ouderwetse werkwijze als de motor waar u de informatie over zoekt. Als u haast heeft, dan moet u u zelf maar verder zien te redden.
Er zal zeker een weerk verstrijken voordat een nieuw ingeschreven lid toegang krijgt. Ook hier dus even geduld.

 

En een tijdsbeeld

Behalve het vinden van informatie over een merk of een type is het voor belangstellenden ook leuk om meer te weten te komen over het tijdsbeeld (in Frankrijk) ten tijde van de productie van de fiets die men bezit. Wist u dat we ongeveer 500 Franse merken motorfietsen in het CFM-DC hebben geregistreerd? En weet u dan ook dat dit een voorzichtige schatting is? Van veel merken is dus nog steeds heel weinig te vinden. We houden ons aanbevolen als u informatie (in kopievorm) kunt leveren. Waardevolle bijdragen worden met naam van de aanbieder opgeslagen in het CFM-DC.

Merknamen

Enkele merknamen in het CFM-DC zijn: Terrot, Peugeot, Magnat Debon, Gnôme & Rhône, Ravat, Dollar, Française Diamant, Alcyon, Dion Bouton, New Map, Monet & Goyon, Motobécane, Solex, Derny, Thomann, Soyer, Ultima, Griffon, Koehler Escoffier, Labor, Automoto, Aiglon, MGC, Dollar, Jonghi, Motoconfort, Clément, Rochet, Blériot, René Gillet, AMAC, Gurtner, Dynamo France, Novi, Soubitez, Dresch, Favor en . . . Voxan.

Werkwijze

Ieder lid kan, op afspraak, zelf zijn documenten opzoeken en vervolgens laten kopiëren. Voor het zoeken in de grote hoeveelheid materiaal kan gebruik gemaakt worden van dé documentenlijst. Deze lijst wordt op verzoek naar leden vestuurd. De lijst wordt alleen elektronisch verspreid, nooit in geprinte vorm. Andere leden kunnen een diskette bestellen of het bestand gebruiken in de computer van het CFM-DC. Voor maken van een afspraak kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Als u niet erg handig bent met de pc, dan is er in het CFM-documentatiecentrum assistentie om u op gang te helpen.

Zelf zoeken

Rien helpt de eerste keer om de weg te vinden in de grote hoeveelheid mappen en boeken. Natuurlijk moet u ook weten hoe de catalogus werkt. De catalogus wordt op verzoek per mail naar leden van de CFM verzonden.

Nee, we hebben geen digitaal archief!

Grotere clubs zijn soms zo kapitaalkrachtig (en gesponsord) dat het mogelijk is om het hele archief digitaal op te slaan en eventueel elektronisch via "internet" beschikbaar te stellen. Nederlandse rijksarchieven bijvoorbeeld komen zo steeds vaker ter beschikking van haar burgers. Verenigingen doen hetzelfde voor haar leden, commerciële partijen voor haar klanten. 

Om het CFM-archief te digitaliseren zal zeker tienduizend euro nodig zijn. Het werk moet door een machine gehaald worden en daarna automatisch geïndexeerd worden. Daarna komt nog een ronde uitzoekwerk. Voor een klein cluppie als de onze "nog" niet haalbaar. Mocht je de CFM toch van advies kunnen zijn, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Mijn CFM

Dit gedeelte van de site bevat informatie voor betalende leden.

Onthoud mij

Inloggegevens vergeten? Klik op "Inloggen" om uw inlognaam of wachtwoord te weten te komen. De inlognaam is uw lidnummer: bijvoorbeeld (dus met streepje) 201401-01