Deprecated: htmlspecialchars(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/clubfran/public_html/modules/mod_search/mod_search.php on line 44

De laatste tijd is er behoorlijk ophef ontstaan over ethanol in de benzine. Diverse mensen hebben geconstateerd, dat tankcoatings oplossen in de huidige benzines. Ook doen verhalen de ronde dat kunststoffen en zelfs soldeerverbindingen niet bestand zijn tegen benzine met ethanol. Wat moeten we hier nu mee als bezitter van oude motoren?

 

20 september 2012 meldt de Fehac ons het volgende:

In uw artikel 'Advies over benzine me E10' bij 'Advies' wil ik melden dat BP Ultimate evenals Shell V-Power op dit moment ook etanol vrij is. De Fehac hoopt voor elkaar te krijgen dat ethanol vrije benzines nog heel lang beschikbaar kunnen blijvenin Nederland tbv de vele klassieke voertuigen.
Vriendelijke groet,
Pim Hoosemans
Fehac, Voorzitter Commissie Tweewielers

Moderne benzine spaart het milieu maar niet uw motor

Eerst iets over de naamgeving: euro 95 is benzine waarbij de waarde 95 staat voor de klopvastheid van de brandstof. Door de hoge druk en temperatuur van een in bedrijf zijnde motor bestaat het risico dat de benzine te vroeg ontbrandt. De zuiger beweegt  omhoog, de druk neemt toe en ruim voordat de zuiger het bovenste punt van zijn weg in de cilinder heeft bereikt, explodeert de benzine door de toegenomen druk en temperatuur van het samenpersen.  Brandstof en cilinder “willen” beide iets anders (omhoog/omlaag) en dat geeft een naar rammelend geluid in de motor, het zogenaamde kloppen.
Benzine met een hoger getal (met octaangetal 98 bijvoorbeeld) is klopvaster. In het algemeen is Superplus 98 voor hoger vermogende motoren noodzakelijk. Maar allerlei minder krachtige motoren wordt ook Superplus  98 geadviseerd. De bouwer van de motor bepaalt dat aan de hand van testen en ervaring. Voor de portemonnee  van de gebruiker is euro 95 te prefereren.
Om je wegwijs te maken in de naamgeving van de brandstoffen in Nederland en de landen om ons heen, kijk dan op de site van de ANWB brandstofwijzer. Lees niet verder voordat je de naamgeving te pakken hebt want het wordt er niet duidelijker op bij de pomp (in Frankrijk).
Voor zover bekend bevat Euro 95 bij alle merken nu reeds 5 % ethanol, ook in Nederland. (Zie: Welke-autos-lusten-nieuwe-E10-benzine?)
Dit verklaart, waarom mensen, die nu Euro 95 tanken, al problemen hebben met tank coatings. 

Super E10 bevat 10% ethanol

De ethanol wordt niet uit luxe toegevoegd. Het maakt duidelijk dat de olievoorraad eindig is en dat de afhankelijkheid van olie-exporterende landen onze economieën ook niet zint. Hoe meer ethanol, hoe minder ruwe olie er geïmporteerd moet worden. De EU heeft echter ook nog als doelstelling dat de uitstoot van CO2 verminderd wordt. De ethanol wordt gemaakt uit plantaardige producten. Of dat de voedselsituatie voor de armsten op aarde verbetert, dat is nu een punt van discussie. Ik maak me nog geen zorgen over de alcoholisten onder ons, die garandeer ik dat er voldoende ethanol in het glas blijft om de verslaving te onderhouden. De accijns daarop is lucratief voor elke overheid. 

Ethanol, en dus E10, heeft nogal wat nadelen

Ethanol trekt van nature makkelijk water aan. Chemici zullen bevestigen dat 100% zuivere ethanol bijna niet voorhanden is. Er is altijd wel een kleine hoeveelheid water aanwezig, zelfs in een gesloten verpakking. Dat kun je mooi zien als je een spiritusbrandertje rustig leeg laat branden. Er blijft een restje onbrandbare vloeistof achter: water! Het is een vreemd idee dat moderne benzine na verloop van tijd veel water kan bevatten. U bent natuurlijk al een stap verder met denken: welke invloed heeft dat op de verbrandingswaarde van benzine. Of eenvoudiger opgeschreven: rij ik net zo ver als benzine zonder ethanol. Het antwoord is zeker NEE. Ethanol heeft een lagere verbrandingswaarde.  De vluchtigheid (dampspanning) neemt boven de 7% ethanol ook flink af.
Water in de tank van een veteraan is natuurlijk zeer schadelijk. Water neemt zuurstof op en roestvorming van ijzer en corrosievorming van andere materialen ligt op de loer. (roesten is een vorm van het corroderen van ijzer, er wordt aantasting van ijzer met zuurstof bedoeld) 

Super E10 samengevat

• is corrosief voor de tank maar ook voor pakkingen, tankseals en de tinnen tinverbindingen (soldeerverbindingen), geel- en rood koper. Deze materialen komen voor- en na restauratie veel voor in oude benzinetanks. Ook aluminium is niet veilig.
• de verbrandingskarakteristiek is anders waardoor niet elke motor lekker zal lopen
• Je rijdt er minder ver mee
De ethanol in de benzine tast ook andere materialen aan: tinlegeringen (soldeerverbindingen), geel– en roodkoper, alumiminum, kunstoffen en vele oude tanksealers (tankcoatings).  

Advies

De CFM adviseert om deze reden om  te kiezen uit drie opties:
Tank Superplus 98. 
Shell V Power bevat helemaal geen alcohol en zal de komende tijd ook niet toevoegen.
Ik schreef al eerder in de Peu de Tout over Aspen 4-takt. Ook deze brandstof bevat geen alcohol en zorgt ervoor dat de motor na een lange periode stilstand goed start. Deze brandstof is goed te verkrijgen bij tuinzaken (kettingzagen enz.) en de verbrandingsproducten zijn ook wat minder schadelijk, een reden dat hoveniers er (verplicht) veel mee werken.
De problemen met E10 zijn voorlopig te vermijden. Er is erg veel informatie in het Engels te lezen bij onze Engelse zusters van de Federation of British Historic Vehicle Clubs. Mocht je niet in staat zijn het Engels goed te vertalen, of niet bij machte zijn om de chemie in het verhaal helemaal te doorgronden, aarzel dan niet om een vraag te stellen via het contactformulier van de CFM. Leden kunnen ook een vraag stellen via Facebook. 

Tank leeg maken

Een algemeen advies is om brandstof uit de tank te verwijderen en de motor “droog” te laten overwinteren.
De CFM waarschuwt al jaren voor het werken met benzine: doe het buiten. Op een volkomen onverwacht moment kan de damp in de tank of in de garage tot ontbranding komen. Een explosie is het gevolg. Als je binnen een behoorlijke benzinegeur ruikt, dan goed ventileren en geen werkzaamheden uitvoeren. En als u nu denkt:  ik rook al jarenlang mijn shaggie en er is me nog nooit wat overkomen!: aan u het advies: koop geen staatslot, de kans dat u wint is nog veel kleiner dan dat u onvrijwillig de schuur wordt uitgeblazen. Bij veiligheid telt altijd: risico = kans x impact. De kans is niet groot, de impact wel!
Benzine bevat tolueen en benzeen: beide zeer kankerverwekkend, dus daarom: niet inademen (hoewel het lekker ruikt, maar dat is een mening). Zo min mogelijk in contact laten komen met je huid want deze stoffen worden rechtstreeks opgenomen in je bloedbaan. 

Nog een tip tot slot als we het toch over (verouderde) benzine hebben . . .

Als je een oude motor onder handen neemt, die lang heeft stil gestaan, dan tref je aan wat bijna alle hobbyisten uit onze club zullen herkennen: de carburateur bevat een vreemde smurrie die uiteen kan lopen van wit tot donkerbruin. Bespaar je moeilijkheden en dompel de carburateur in thinner. Een nacht laten staan en de smurrie is verdwenen. Ook met thinner erg voorzichtig zijn. Behalve explosie-gevaar is inademen ook schadelijk.

Mijn CFM

Dit gedeelte van de site bevat informatie voor betalende leden.

Onthoud mij

Inloggegevens vergeten? Klik op "Inloggen" om uw inlognaam of wachtwoord te weten te komen. De inlognaam is uw lidnummer: bijvoorbeeld (dus met streepje) 201401-01