Deprecated: htmlspecialchars(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/clubfran/public_html/modules/mod_search/mod_search.php on line 44

Om tien over drie uit bed

Als groep van vier vrienden besloten om ook dit jaar weer naar Reims te gaan. Gedrieën hebben we twee handen vol Franse motoren. Gespreksstof zat waarbij Jan-Coen natuurlijk grapjes tapt op het moment dat de zinnen niet meer zo vlot van de tong komen.
We zijn rond half negen in Reims, meer dan een uur voor de openingstijd. Dat geeft ons de tijd om even wat te eten en lekker wat warms in de magen te stoppen. Het is 2,5 graad celsius met een nare Noordenwind, het is dus ijskoud. Ik was er in ieder geval niet goed op gekleed.

Hans en Paul nemen op verzoek en vooruit betaald, onderdelen mee van Chambrier, père et fils. Op de foto zijn vader en zoon goed te herkennen. Inmiddels kennen ze ons goed. De bestelling is vooruit gemaild en alles staat klaar op het moment dat wij aankomen. Het liefst worden we geholpen door de zoon. Hij is het meest klantvriendelijk en snapt direct dat we de kostbare lading samen even moeten controleren. Als we een klein halfuurtje later alles hebben afgerekend, verdwijnt het onder de toonbank om later op de dag weer opgehaald te worden. Als we dat maar niet vergeten! De stand van Chambrier wordt jaarlijks groter, de onderdelen worden elk jaar van betere kwaliteit. Helaas ook elk jaar duurder. Volgende week op de Sleuteldag in Heerde zullen we de eerste onderdelen overhandigen.

Binnen en buiten

Voor ons is het belangrijkste gedeelte buiten. Daar staan op een enorme parkeerplaats een honderdtal stands. Ik weet het niet zeker maar ik verwacht dat een kleine meerderheid motoronderdelen heeft. De rest is gericht op auto's. Het valt wel op dat er minder bijverkoop is van allerhande andere spullen. Ik kijk bijvoorbeeld ook naar LP's, in Rosmalen onlangs nog een tiental gave exemplaren gevonden (als je dus niet meer weet wat je met je platen aan wil . . . ) maar hier heb ik niets van dat soort spul gevonden. Wel verwante zaken als miniatuur stoommachines en speelgoedautootjes.

Toen we tot op het bot verkleumd waren, was het voor Haro en mij aanleiding om naar binnen te gaan. Er zijn hallen met clubs (en in Reims natuurlijk champagne), auto's, hier en daar een motor. De hal met auto's heb ik gemist, ik vond het zonde van de korte verblijftijd om daar veel aandacht aan te besteden.

Heen en weer lopen over de parkeerplaats

We hebben aardig wat mooie onderdelen kunnen vinden. Voor gangbare modellen, bijvoorbeeld voor de Terrots 350, waren nog behoorlijk wat onderdelen te koop. Zelf zijn we tegen twee voorvorken aangelopen, een Webb en een Druïd. De prijs was nog enigszins schappelijk. Op enkele stand kwamen we branchevreemde onderdelen tegen. Dat is altijd interessant doordat de standhouder graag van dat vreemde spul afwil, soms ook niet weet wat het is. Dat is voor ons het geluk en op die wijze komen we ook een beetje uit de kosten.
Als we weer wat oudijzer gevonden hadden, dan liep ik met plezier naar de auto. Oude auto's mochten dicht bij de ingang parkeren. Er stonden prachtige auto's opgesteld. Soms mooi door de kwaliteit van de restauratie, soms door hun ouderdom. Een paar blikvangers heb ik in de fotoserie opgenomen.

Enkele prijzen

  • kopklepperblok Terrot met haarspeldveren, magneet en gare oliepomp: € 1500,=
  • set Terrot voetsteunen zonder rubbers: € 100,= (op elke stand deze prijs, we hebben zeker drie sets zien liggen)
  • oliepomp oud maar netjes: € 125,= (diverse exemplaren gezien)
  • Terrot versnellingsbak hangend, gelast, rommelding: € 85,=
  • dynamo Magneto France € 100,=
  • dubbele manette: € 50,=

Dat zijn geen prijzen om onderdelen als reserve in de kast te leggen. Met een zoekopdracht is het nog wel te doen om voor de Terrot 350'ers nog wat originele onderdelen te vinden. Omdat Hans en ik vooral op Terrot gespitst waren, hebben we wat eenzijdig gekeken. Ik ontkom niet aan de indruk dat het voor exotischer motoren (ook kleine oude modellen) erg moeilijk wordt om iets te vinden. En dan moet je je nog maar afvragen of je de prijs leuk vindt. Deze beurs staat wel bekend als "duur". Een lokaal beursje tijdens de zomervakantie kan wel eens verrassingen opleveren. Hou je ogen open en aarzel niet om het onderdeel mee te nemen als je het nodig hebt. Je kon er later wel eens spijt van krijgen als je het hebt laten liggen.
Onze conclusie was in ieder geval: koop een complete motor. Het later bij scharrelen van onderdelen is NIET LEUK MEER.

 

Mijn CFM

Dit gedeelte van de site bevat informatie voor betalende leden.

Onthoud mij

Inloggegevens vergeten? Klik op "Inloggen" om uw inlognaam of wachtwoord te weten te komen. De inlognaam is uw lidnummer: bijvoorbeeld (dus met streepje) 201401-01